Zahid Pecah Tradisi, Temu Ramah Pengamal Media

PUTRAJAYA: Biasanya, beliau yang ditemu ramah oleh media untuk mendapatkan bahan berita. Bagaimanapun, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memecah tradisi apabila beliau mengambil peluang menemuramah pengamal media seperti ‘sidang media’ ketika sesi ‘Luncheon Talk’ bersama Ketua-Ketua Pengarang dan Pemegang Permit Penerbitan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, hari ini.

Pada majlis itu, Ahmad Zahid mencipta kelainan apabila sesi yang sepatutnya formal diubah menjadi lebih santai dan mesra dengan beliau seolah-olah seperti seorang wartawan bertanyakan pelbagai soalan.

Pada program berlangsung hampir dua jam itu, beliau bertanyakan soalan kepada tetamu jemputan dalam kalangan ketua pengarang agensi berita tempatan dan pemegang permit penerbitan.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri mengajukan 10 soalan kepada tetamu yang hadir berkaitan isu dan cabaran yang dihadapi industri media serta penerbitan tempatan di negara ini.

Beliau berkata, kebiasaannya beliau yang perlu menjawab soalan media, namun kali ini soalan itu dikemukakan olehnya kepada pengamal media.

“Majlis seperti ini kali pertama diadakan dan biasanya saya menjawab soalan media secara formal, hari ini (semalam) saya pula ingin bertanya kepada mereka,” katanya.

Kira-kira 500 pengamal media dan penggiat industri penerbitan tempatan termasuk Ketua Pengarang dan Pemegang Permit Penerbitan hadir pada majlis berkenaan.

Antara yang turut hadir termasuk Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed; Ketua Pegawai Eksekutif The New Straits Times Press (M) Bhd, Datuk Seri Abdul Jalil Hamid; Pengarah Urusan Kumpulan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Star Media Group Berhad, Datuk Seri Wong Chun Wai; Ketua Pengarang Kumpulan Utusan Melayu (M) Berhad, Datuk Abdul Aziz Ishak dan Pengerusi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA) Datuk Seri Azman Ujang.

Sepanjang sesi itu, antara soalan dikemukakan termasuk berkaitan cadangan wujudkan majlis media; akta menangani berita palsu; penggunaan al-Quran secara dalam talian dan kesan penerbitan aplikasi buku secara dalam talian, eBook atau eBuku.

Bagi soalan pertama, Ahmad Zahid bertanyakan soalan mengenai cadangan beberapa pihak supaya diwujudkan Majlis Media (Media Council) bagi membolehkan agensi media di negara ini melakukan kawalan kendiri terhadap industri berkenaan.

Menjawab soalan itu, Abdul Jalil memaklumkan, sudah tiba masanya cadangan itu direalisasikan, sekali gus memberi kuasa kepada industri untuk mengawal selia agensi media di negara ini.

Abdul Jalil berkata, beliau sudah membawa cadangan itu kepada bekas Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail, dua tahun lalu, namun pelaksanaannya ditangguhkan atas beberapa faktor.

“Bagi pihak industri sendiri, cadangan itu perlu diteliti secara mendalam sebelum dilaksanakan,” katanya.

Bagi soalan mengenai persediaan agensi media berkaitan akta menangani berita palsu, Abdul Aziz berkata, beliau menyokong usaha mewujudkan akta berkenaan atas dasar keselamatan negara perlu diutamakan, selain melihat ancaman berita palsu itu lebih bahaya daripada ancaman keganasan itu sendiri.

Chun Wai pula mengemukakan cadangan supaya syarikat teknologi gergasi dan media seperti Google dan Facebook (FB) dikenakan cukai oleh kerajaan seperti dilakukan beberapa negara lain termasuk Vietnam.

Beliau berkata, perkara itu penting untuk diperhalusi memandangkan kedua-dua syarikat terkemuka dunia itu mengawal aspek pengiklanan di media sosial.

Ahmad Zahid menyambut baik cadangan berkenaan dan akan membawa perkara itu ke mesyuarat Kabinet, esok.

Berhubung soalan aplikasi al-Quran dalam talian, Ketua Pengarah Urusan Kumpulan Media Karangkraf, Datuk Hussamuddin Yaacub berkata, beliau mengakui wujud banyak aplikasi al-Quran palsu di internet dan pihaknya mahu rakyat mendapatkan al-Quran bercetak saja bagi mengelak ditipu.

“Saya juga mahu KDN menerusi Bahagian Kawalan Penerbitan & Teks Al-Quran (PQ) memansuhkan caj pelekat hologram bagi membolehkan lebih banyak al-Quran diterbitkan,” katanya.

Selain itu, Timbalan Presiden Persatuan Penerbit Buku Malaysia (MABOPA), Arief Hakim turut berkongsi pandangan pasaran eBuku di Malaysia hanya satu peratus saja dan tidak mengganggu pasaran buku bercetak.

Katanya, berdasarkan kajian, pasaran eBuku di India mencecah lima peratus dan di negara Barat pula stabil pada kadar 80:20 dengan buku bercetak.

“Kami suka pasaran eBuku berkembang pesat di negara ini memandangkan kos penerbitan dan kertas semakin meningkat antara 80 hingga 100 peratus sejak empat tahun lalu,” katanya.-Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE