PRU-14: PPP Patut Serah Semula DUN Guchil Kepada UMNO

PRU-14 UMNO Kelantan perlu tuntut kembali kerusi Dun Guchil, Kuala Krai yang dipinjamkan kepada Parti Progresif Penduduk (PPP) pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 lalu memandangkan segala gerak kerja dalam kawasan semuanya dilakukan pemimpin UMNO.

Untuk rekod; Datuk Nik Sapeia Nik Yusof bekas ahli UMNO dan juga bekas ahli Semangat 46 dilantik sebagai pengerusi Parti Progresif Rakyat (PPP) kelantan pada 2007 pada usia 54 tahun.  PRU-13 beliau di calonkan di Dun Guchil atas tiket BN, lawan beliau dari PKR, Mohd. Roslan Puteh.  Pada PRU-12 Calon PKR,Tuan Zamri Arif Tuan Zakaria menang dengan majoriti 1,000 mengalahkan calon dari BN Dr Shamshul Ikhwan Ashaari Azmi yang juga penyandang kerusi Dun Guchil ketika itu.

PRU-13, Nik Sapeia Nik Yusof kalah pada calon PKR, Mohd. Roslan Puteh dengan majoriti 492.

Situasi terkini rakyat Kelantan tidak lagi menerima PKR setelah Pakatan Rakyat terkubur dan PAS sedia hadapi pertandingan tiga penjuru pada PRU-14. Pastinya PAS akan bertanding di Guchil manakala PKR terpaksa lalui sepak terajang jentera PAS dan UMNO jika masih bertanding lagi dikawasan itu.

Masyarakat pengundi Dun Guchil juga mahu calon BN dari UMNO yang bertanding dikawasan itu. Penyokong Barisan Nasional (BN) Kuala Krai tidak melihat PPP sebagai musuh tetapi mereka mahu calon yang bertanding dikawasan itu terdiri dikalangan calon yang bekerja kuat dikawasan itu.

Rasanya, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Mustapa Mohamed (Tok Pa) dan Ketua UMNO Bahagian Kuala Krai, Datuk Ramzi Abd Rahman perlu dengar degusan pengundi tempatan dalam permasalahan ini. #UmnoKualaKrai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE