PRU-14: Ahmad Jazlan Mampu Bertahan di Machang

PADA  Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub yang juga Ketua UMNO Bahagian Machang hampir pasti dicabar Datuk Sazmi Miah.

Sazmi Miah yang dilantik sebagai Ketua Bahagian PPBM Machang setelah keluar UMNO pada 2016 mengakui dirinya suci seperti yang dilaporkan sebuah portal berita mesra pembangkang,’ katanya, Saya bersih seperti cadar putih. Bekas ahli Parlimen Machang itu kini bercadang untuk bertanding semula di kerusi sama, yang mana beliau pernah menanginya pada 2004 untuk satu penggal ketika berjuang bersama UMNO. Sazmi juga yakin menang.

Sekiranya benar beliau bersih seperti cadar putih pasti tidak tersungkur dikaki Saifuddin Nasution dari PKR dengan majoriti 1,460. Sazmi patut imbau kembali sejarah ketika beliau sebagai Ahli Parlimen Macang.

Ketika kempen pilihan raya umum ke-12, Sazmi merayu agar masyarakat khasnya pengundi di kawasan pilihan raya Machang memberi peluang kepada beliau sekali lagi, rayuan itu setelah beliau sendiri tahu akan ditolak dan kalah.

Runggutan Pengundi Terhadap Sazmi Miah Pada PRU-12

1-Sazmi boleh kalah kepada Saifuddin berikutan beliau banyak menghabiskan masa diluar Kelantan daripada bersama rakyat di Machang.
2-Beliau hanya masuk pasar bermesra dengan rakyat hanya dekat pilihan raya, sebelum itu hanya beberapa kali sahaja, sedangkan kampung asal dia tidak jauh daripada pasar ini. (Sebahagian penyebab Sazmi Miah Kalah)

Sazmi yang bertuankan Mahathir yang dibenci rakyat Kelantan sejak sekian lama kerana menzalami negeri yang dikuasa PAS tidak akan berjaya memperolehi majorit yang membolehkan beliau menang sekiranya bertanding lawan Ahmad Jazlan (Tok Lan).

Perpaduan dalam kalangan anggota UMNO Machang berada pada tahap terbaik ketika ini dan pastinya jentera UMNO dalam bahagian yang diketuai Tok Lan sudah bersedia hadapi sebarang cabaran dari musuh politiknya sama ada dari PAS atau Pakatan Harapan yang masih layak digelar pakatan haram kerana belum dilulusakan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia. Sazmi tak usah berlagak suci kerana tiada bekas yang tidak berdebu, tiada manusia tidak mempunyai masa lampau.

Bedasarkan rekod cemerlang Tok Lan dengan masyarakat berbilang bangsa dikawasannya, beliau sukar digugat oleh mana-mana musuh politik yang akan bertanding pada PRU-14 nanti. Sazmi Miah yang mengaku suci setelah menyertai PPBM hanya mampu menabur janji kalau-kalau dapat memerintah negara melalui barisan pakatan haram yang diketuai DAP.

Oleh itu, rakyat Kelantan mesti berani membuka lembaran baharu dalam hidup mereka dengan membuat perubahan ‘perebah’ kerajaan Kelantan pada PRU-14 untuk menjamin masa depan Kelantan yang lebih baik dengan menolak PAS serta parti dendam PPBM, PAN, PKR, DAP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE