Jualan PJSR Di Kawasan Cecah Jumlah RM240,000

GUA MUSANG – Seramai 2,000 masyarakat setempat di sekitar kawasan Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) Sungai Asap, Renok, Bertam dan Taman Agropolitan Rantau Manis, membanjiri Program Jualan Sentuhan Rakyat (PJSR) Dun Nenggiri.

Mana tidaknya, program yang bermula pada jam 1 tengahari dan berakhir pada jam 5 petang itu tidak putus-putus disinggahi pengunjung yang mencari barangan keperluan harian.

Menariknya, sesi Happy Hour oleh Lepan Jaya Farm Sdn Bhd, yang ditunggu-tunggu itu turut memberikan 50 ekor ayam secara percuma kepada warga emas.

Selain itu, jualan daging lembu tempatan juga hanya RM25 sekilogram berbanding harga biasa RM30.

Ketua Pemuda Umno Bahagian Gua Musang, Sheikh Razali Sheikh Hamad berkata, program ini merupakan pelaksanaan kali ketiga di Parlimen Gua Musang selepas Dun Paloh dan Galas.

Katanya, untuk program seterusnya, ia akan diadakan pada 22 Mac nanti di Padang Astaka Paloh 2 yang akan dirasmikan Ahli Parlimen, Tengku Razaleigh Hamzah.

“Ini adalah salah satu usaha kerajaan dalam memastikan penduduk luar bandar dapat menikmati jualan murah bagi mengatasi bebanan kos sara hidup kini,” katanya lagi.

Program ini dirasmikan Penyelaras Pengguna Parlimen Gua Musang merangkap Ketua Wanita, Datuk Wan Hazani Wan Nor.

Turut hadir, Pengurus Bahagian Pembangunan Pertanian Kesedar, Wan Rahimi Wan Salleh dan Pengurus Operasi RKT Kesedar Sungai Asap, Abdul Rahman Mohamed Nor.

Dalam pada itu, Wan Hazani turut membahagikan zakat barangan berupa keperluan dapur dan runcit termasuk beras kepada 20 asnaf dari Dun Nenggiri, Paloh dan Galas.

Katanya, sepanjang tiga program yang dilaksanakan, jumlah jualan keseluruhan mencatat RM240,000 iaitu Dun Paloh sebanyak RM 76,168.95, Galas (RM 87,380.15) dan Nenggiri (RM 76,356.06).

“Ini menunjukkan bahawa program ini mendapat tempat di hati masyarakat dan ia perlu diteruskan untuk masa akan datang,” katanya lagi.-Sinar Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE