Hanya Barisan Nasional Dapat Membangun Kelantan

BAHANG Pilihan Raya Umum ke-14 semakin terasa panas manakala rakyat pula menanti kehadiran hari bersejarah itu untuk menentukan parti mana layak untuk menentukan hala tuju masa depan negara.

Antara negeri menjadi tumpuan ramai setiap kali pilihan raya umum diadakan adalah kelantan berikutan ia ditadbir PAS sejak 1990an.
Kali ini kerisauan kerajaan PAS Kelantan berbeza berbanding PRU lepas. Bukan sahaja PRU kali ini merupakan ibu segala PRU seperti yang dibualkan rakyat, sebaliknya pertandingan tiga penjuru merupakan pisau pembunuh utama kuasa politik PAS Kelantan yang di dominan sejak sekian lama, namun gagal menyelesaikan masalah asas yang diperlukan rakyat.

Dengan tertubuhnya Pakatan Harapan (PH)) yang belum diluluskan oleh Jabatan pendaftaran pertubuhan Malaysia (JPPM), pemimpin parti PKR, DAP, PPBM yang berharap untuk bertanding atas tiket PH masih lagi berperang untuk mendapat kerusi yang akan ditandingi pada PRU-14 khususnya di Kelantan.

Parti masa depan gelap di Kelantan PKR mahu bertanding di 15 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) manakala PPBM juga layak bertanding dengan jumlah sama memandangkan Kelantan mempunyai 45 kerusi.

PAN Kelantan yang ingin monopoli dan berhasrat untuk memerintah Kelantan mahu bertanding 30 kerusi Dun daripada 45 pada PRU-14.
Selama ini pakatan pembangkang itu sering bangga bahawa pakatan yang dibentuk mereka adalah lebih baik dari Barisan Nasional dan blok politik PAS.

Perebutan kawasan pilihan raya sesama sendiri menunjukkan pakatan pembangkang yang diketui DAP itu gagal malah ketinggalan jauh untuk dibandingkan dengan Barisan Nasional.
Barisan Nasional dengan 13 parti komponen tidak bermasalah seperti pakatan haram yang diketuai DAP dalam pembahagian kerusi.

PH yang dibentuk dengan dasar tidak jelas itu hanya topeng untuk PPBM bernafas dan dengan sebab itu PPBM hanya layak bertanding dua kerusi Dun dan satu kerusi Parlimen, itupun kalau ada simpatii dari PAN.
Perebutan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang berlaku dalam kalangan parti komponen PH di Kelantan tak ubah seperti kanak-kanak hingusan.
Barisan Nasional (BN) yang istiqamah membantu Kelantan sejak Najib Perdana Menteri tidak patut memberi laluan kepada PH yang diketuai DAP.

Kelantan menerima bantuan RM400 juta pada tahun lalu ia tidak termasuk wang ihsan dan juga tidak termasuk peruntukan kepada agensi-agensi negeri.
Belum memerintah BN telah memberi apa yang tidak mampu di beri kerajaan Kelantan kepada Rakyat. Jika Kelantan di perintah BN pastinya banyak lagi pekara asas yang diperlukan rakyat dapat diselasaikan.

Untuk apa rakyat Kelantan mempercayai manifesto PH yang membelakangkan Raja-Raja Melayu untuk beralih angin kepada kerajaan baharu. Rakyat Kelantan hanya perlu undi BN yang sudah terbukti memberi keselesaan hidup dan keamanan kepada rakyat negara ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE