Di Sungai Siput, MIC Lantik Sothi Sebagai ‘Penyelaras’ Ketika Tunggu Masa Pembubaran, ‘Kontroversi Meletup’

KUALA LUMPUR, 13 Mac: Selepas dua pilihan raya umum MIC kalah di Parlimen Sungai Siput yang menjadi kubu kuat parti itu satu ketika dulu, bekas Naib Presiden parti, Datuk S. Sothinathan dilantik sebagai Penyelaras untuk kawasan itu ketika Parlimen bakal di bubarkan bila-bila masa dari sekarang yang turut mengundang satu lagi kontroversi.

Sumber dalaman parti dipetik berkata perlantikan Sothinathan telah mencetuskan pelbagai kontroversi dari dalam dan luar parti dimana kepimpinan Datuk Seri Dr S. Subramaniam turut ‘diserang’ kerana gagal mengambil satu keputusan politik yang ‘konsisten dan mantap’ dalam isu ‘decision making’ termasuk gagal mendengar suara akar umbi.

“Kenapa perlu tunggu di saat-saat terakhir sehingga dekat dengan masa pembubaran Parlimen baru nak lantik Penyelaras untuk Parlimen Sungai Siput?

“Inikah caranya MIC mahu merampas kembali kawasan itu? Presiden tidak konsisten, lemah takut mengambil satu keputusan yang berani,” kata seorang pemimpin MIC kepada The Malaysian Times (TMT) mengulas perkembangan tersebut.

Malah sumber dalaman itu turut mempersoalkan pemilihan Sothinathan yang dikatakan tidak memiliki sokongan akar umbi malah tidak mempunyai satu pegangan politik yang kukuh dan sering bertukar ‘karektor dan pendirian’ dalam karier politiknya.

TMT juga dimaklumkan pemimpin dan ahli MIC tempatan di Parlimen Sungai Siput juga berang dengan sikap Datuk Seri S. K. Devamany di mana selepas kalah pada PRU ke-13 pada 2013, beliau langsung tidak menjaga kawasan itu sehingga MIC hilang jawatan Pengerusi BN Parlimen Sungai Siput.

“Inilah sikap sekumpulan pemimpin tertinggi MIC, lepas kalah terus hilang. Bukan sahaja tinggalkan kawasan malah tinggalkan penduduk yang turut mengundi untuk mereka.

“Sekiranya MIC awal-awal lagi sudah menjaga kawasan ini walaupun kalah, sudah tentu wujud satu suasana yang berlainan dan semangat untuk merampas kembali kawasan itu ‘cukup tinggi’“Dekat – dekat nak PRU, baru nak lantik Penyelaras…cukup mengecewakan…lagi pilih seorang yang tidak relevan. Nama Sothinathan sudah terkeluar dari arena politik MIC.

“Kenapa asyik mahu kitar semula? Adakah MIC ketandusan pemimpin dan calon yang berkaliber? Inilah kesilapan yang paling ketara yang dilakukan oleh kepimpinan parti itu sehingga rakyat sudah naik muak.

“Cukup-cukuplah…kalau sekiranya kepimpinan MIC cukup serius mahu menang, mereka perlulah berubah ataupun hilang segala-galanya,” kata sumber itu lagi.

Pemilihan Sothinathan dikatakan memberi bayangan yang cukup jelas bahawa beliau akan dipilih sebagai calon untuk mewakili MIC di Parlimen itu pada PRU ke-14 nanti.

Pemilihan Sothinathan juga tidak disenangi oleh beberapa pemimpin utama dalam parti itu kerana ramai beranggapan ramai lagi pemimpin yang mampu menggalas tugas dan tanggungjawab tersebut termasuk pemimpin tempatan ataupun pemimpin dari peringkat kebangsaan.

Sebelum laporan media dipetik berkata, anak bekas Presiden MIC Tun Dr. S. Samy Vellu, Datuk Seri S. Vell Paari yang juga merupakan Bendahari Agung MIC dikatakan berminat bertanding di kawasan itu dan bersedia untuk merampas semula kawasan yang itu yang mempunyai nostalgia yang tersendiri untuk bapanya.

Malah nama Paari juga semakin menonjol untuk kawasan itu dan dikatakan mampu memberikan saingan yang sengit untuk parti pembangkang yang ketika ini berdepan dengan krisis pertandingan ‘tiga penjuru’ di mana PKR dikatakan berminat untuk meletakkan calonnya kali ini.

Sementara laporan media dipetik berkata Ahli Parlimen PSM Sungai Siput Dr Michael Jeyakumar bimbang jika kerusi tersebut akan dimenangi Barisan Nasional (BN) andai Pakatan Harapan (PH) berkeras untuk turut bertanding di situ.

Dr Jeyakumar juga kesal kerana PSM tidak dibawa berunding padahal PH sepatutnya bersahabat dengan partinya.

“Kami tak diberi peluang untuk berunding mengenai kerusi dengan PH. Mereka sepatutnya bersahabat dengan kami tapi mereka tak mahu berbincang dengan kami.

“Kalau mereka (PH) mahu bertanding tiga penjuru, sangat mungkin untuk BN menang. Ia akan jadi pertandingan sengit buat kami. Ada kemungkinan besar untuk kalah,” kata Jeyakumar .

Beliau yang memegang jawatan ahli Parlimen Sungai Siput untuk dua penggal itu menambah PH malah memilih untuk mengenakan beberapa syarat terhadap PSM untuk bekerjasama dengan gabungan itu.

Dr Jeyakumar mendakwa, antara syarat yang dikenakan adalah PSM patut melepaskan semua kerusi lain yang mahu dipertandingkan selain menggunakan nama PH di Sungai Siput.

“Mereka nak tawarkan Sungai Siput kepada kami tapi dengan menggunakan bendera mereka. Kami juga diberitahu yang kami tidak dibenarkan bertanding di kerusi lain. Kami nak bertanding lebih kurang 15 kerusi,” katanya.

Dr Jeyakumar bertegas PSM tidak akan mengikut tuntutan PH, dan parti itu akan bertanding dengan logo dan bendera sendiri.

“Tidak. Kami tak akan bertanding bawah logo mereka. Kenapa kami patut diketepikan? Kami nak memperkenalkan politik cara kami di negara ini,” katanya.

Bagaimanapun, PSM sentiasa membuka ruang untuk berunding dengan PH sebelum pilihan raya umum jika dapat mengelakkan persaingan tiga penjuru.

PKR telah mengumumkan untuk bertanding di Sungai Siput yang mana telah dipertahankan oleh PSM selama dua penggal.

Kerusi itu dimenangi Dr Jeyakumar dengan 2,700 majoriti undi dalam pilihan raya umum ke-13 menewaskan calon MIC Datuk Seri S. K Dewamany yang kini merupakan Timbalan Presiden parti itu.

Pada PRU ke 12, Jeyakumar mencipta satu sejarah politik dengan menewaskan bekas Presiden MIC Tun Dr. S. Samy Vellu dengan majoriti 1, 821 undi dimana keputusan tersebut memaksa Samy Vellu berundur dari arena politik.-TMT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE