GPMS Menyokong Penuh Tindakan JAWI dan Pihak Berkuasa Menahan Mustafa Akyol

PULAU PINANG: “Kita sangat menyokong penuh dan mengalu-alukan tindakan pihak JAWI dan pihak berkuasa negara yang telah menahan Mustafa Akyol di KLIA semalam. Syabas diucapkan ke atas tindakan tegas dan drastik yang diambil bagi memastikan Mustafa Akyol tidak diberikan ruang untuk menyampaikan ucapannya di negara ini,” demikian menurut Azdy Mohd Arshad, Ketua Penerangan GPMS Pulau Pinang.

Selain daripada itu Azdy juga menambah bahawa pandangan dan pemikiran yang dibawa oleh Mustafa Akyol mampu mengancam akidah umat Islam dan bertentangan dengan fahaman Islam yang sebenar. “Seperti kita sedia maklum, Mustafa Akyol adalah merupakan seorang wartawan Turki yang mempunyai pemikiran yang sangat merbahaya dan mampu mengancam akidah dan pemikiran umat Islam. Kenyataan-kenyataan beliau seperti “Tiada hukumun untuk pembuat dosa di dalam Al-Quran”,

“Hukuman pembuat dosa diperkenalkan oleh ulama” dan sebagainya adalah sangat bertentangan dengan fahaman Islam sebenar yang dibawa oleh baginda Rasulullah SAW.” Mohd Azdi menambah, GPMS Pulau Pinang berharap agar pihak berkuasa agama negara menggunakan peruntukan-peruntukan undang-undang sedia ada bagi menyekat dan membanteras habis-habisan gerakan mempromosi dan memperkembangkan fahaman Islam liberal yang berlaku secara terang-terangan di negara ini kerana jika tidak dibanteras, ia akan mendatangkan kecelaruan pemikiran di kalangan umat Islam Malaysia.

“Kita berharap tindakan tegas dan drastik yang diambil ke atas Mustafa Akyol ini akan diteruskan terhadap mana-mana individu atau kumpulan yang cuba mempromosikan fahaman liberal di negara ini baik yang datang dari luar negara mahupun mereka-mereka yang sedia ada di negara ini. Kita bimbang sekiranya tidak diambil tindakan tegas, ia akan mendatangkan kecelaruan pemikiran di kalangan umat Islam di negara ini dan yang lebih membimbangkan menghancurkan akidah umat Islam.”

“Kita juga berharap agar pihak berkuasa agama dapat menggunakan peruntukan-peruntukan undang-undang sedia ada bagi menyekat dan membanteras habis-habisan gerakan mempromosi dan memperkembangkan fahaman Islam liberal di negara ini.

Sekiranya peruntukan undang-undang sedia ada longgar atau masih terdapat “loop holes”, maka sewajarnya ia dikaji, disemak semula dan diperkasakan dengan kadar segera,” ujarnya lagi.-Menara.My

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE