Parti Warisan Sabah Tidak Ganggu Kekuatan Umno, BN

image-5KOTA KINABALU – Parti Warisan Sabah, yang penubuhannya diluluskan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) pada 13 Oktober lepas, tidak sedikit pun mengganggu kekuatan Umno dan BN di Sabah.

Pengerusi Gerakan Akar Umbi Umno, Datuk Zulkarnain Mahdar berkata, malah, penubuhan parti baharu itu yang diterajui Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, dilihat sebagai kelebihan buat Umno dan BN di Sabah.

“Parti yang terjejas dengan tindakan Shafie adalah PKR dan DAP kerana hampir semua pemimpin tertinggi parti pembangkang itu meninggalkan parti dan menyertai Shafie selain ada yang turut menubuhkan parti baharu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, Mohd Shafie yang juga bekas Naib Presiden Umno mengumumkan Parti Warisan Sabah sebagai nama baharu parti itu bagi menggantikan nama Parti Pembangunan Warisan Sabah, yang ditubuhkan pada 2013.

Kelulusan nama dan logo baharu parti itu, yang diambilalihnya pada 22 September lepas, diperoleh daripada ROS.

Zulkarnain, yang juga Pengerusi NGO Pro BN, berkata Mohd Shafie dilihat cuba menjadi juara bagi rakyat Sabah namun beliau terlupa kesilapannya kepada rakyat Sabah ketika memegang jawatan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

Beliau mendakwa Mohd Shafie gagal menggalas tanggungjawab dalam menyelesaikan isu kemudahan infrastruktur seperti jalan dan bekalan elektrik untuk rakyat Sabah ketika menyandang jawatan itu.

“Justeru itu, tindakan Mohd Shafie yang kononnya ingin bersuara bagi pihak rakyat Sabah sebenarnya sekadar retorik dan hanya mahu melepaskan dendam terhadap BN di Sabah,” katanya. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE